Gümüş Nedir? Doğada Nasıl Bulunur, Nerelerden Çıkartılır?

Gümüş Nedir?  

Gümüş nedir diye merak edenler için detaylı bir yazı çalışması yapmak istedik. Bu yazımız da bu maden ile ilgili merak ettiğiniz pek çok şeye ulaşabilir ve merakınızı giderebilirsiniz. Yazımızda gümüş kaplama nedir? Silver renk nedir? Gümüş doğada nasıl bulunur? Ve gümüş suyu nedir gibi birçok sorunun cevabını öğrenebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle “Gümüş Nedir?” sorusu ile başlamak isteriz. Bu maden eski çağlardan beri kullanılan bir madendir. Altın ve bakırdan sonra keşfedilmiş olan bu maden bulunduktan sonra pek çok alanda kullanılmıştır.

Element tablosundaki simgesi Ag’dir. Beyaz ve parlak bir yapıya sahip olan bir element olan bu maden güzelliği ile de oldukça göz alıcıdır. Gümüşün atom numarası 47,atom ağırlığı ise 107.87 gramdır.  Erime noktası 961,9 °C olan gümüşün kaynama noktası 1950°C’dir. Özgül ağırlığı ise 10,5 g/cm³'tür.

Gümüşün tarihi MÖ 3000’li tarihlere dayanmaktadır. MÖ 3100’lü yıllarda Mısırlılar ve MÖ 2500’lü yıllarda Çinliler ve Persliler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. MÖ 700’lü yıllarda ise Lidyalılar gümüşü para olarak kullanmışlardır.

Bu maden soy metaller arasında yerini almaktadır.  Hem ekonomik açıdan hem de sektörel açıdan önemli bir metaldir. Bu sebeple finans piyasalarının da vazgeçilmesidir. Ayrıca yatırım aracı olan bu maden altın alternatifi olarak görülmektedir. Düşük bir fiyata sahip olması sebebi ile de yatırımcı çeşitliliğini arttırmaktadır.

Bu metal doğada serbest ve bileşik olarak bulunabilmektedir. Havadan etkilenmeyen bir yapıya sahiptir. Toprak yüzeyinde de tek başına bulunabilir. Dövülerek işlenebilen ve hatta tellere ayrılabilen maden elektrik ve ısıyı yüksek düzeyde iletebilmektedir.

Altından sonra daha az değerli olarak kabul edilen maden ilk olarak Romalılar tarafından işlenmiştir. Günümüzde geniş bir alanda kullanılan bu maden pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Güzelliği ile de göz kamaştıran bu maden altından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Değerli ve son derece faydalı olan bu element sertlik derecesi açısından altın ve bakır arasında kalan bir sertliğe sahiptir. Doğadan çıkarılan pek çok element arasında renk olarak en beyaz olan elementlerden biridir.

Yeteri kadar parlatıldığı takdirde yansıtma olayı oldukça kuvvetli olduğu için optik ayna üretiminde de yoğun olarak tercih edilmektedir.

Gümüş Nerelerde Kullanılır?

Birçok alanda kullanılan ancak yoğun olarak süs eşyası, takı ve dekorasyon alanında kullanılan bu madenin kullanıldığı alanlar aşağıda olduğu gibidir:

  • Ayna sırlarının yapımında kullanılmaktadır.
  • Bu maden sağlık alanında da yoğun olarak kullanılır. Sağlık alanında kullanılan versiyonuna “Kolloidal Gümüş” adı verilmektedir. Çeşitli proteinler ile bileşik halidir. Ayrıca kuvvetli bir antiseptiktir.
  • Pil yapımında kullanılmaktadır.
  • Siğil tedavisinde iyileştirici etkisi vardır.
  • Dişçilikte yoğun olarak kullanılmaktadır.
  • Fotoğrafçılık alanında ve elektronik parçaların yapımında kullanılmaktadır.
  • Virüs, mantar ve bakterileri önlediği veya yok ettiği bilinmektedir.
  • Süs eşyası ve takılarda oldukça yoğun kullanılmaktadır.
  • Mikrop öldürme özelliği olduğu için tıpta kullanılır. Özellikle enfeksiyon ilaçları ve bandajlarda bu madeni içeren kimyasallar kullanılmaktadır.
  • Bu elementin iyonlarının kemikleri güçlendirdiği bilinmektedir.
  • Radyasyona karşı koruyucu etkisi olduğu için pek çok alanda kullanılmaktadır.

Kısaca gümüş güzelliğinin yanında pek çok alanda kullanılan bir elementtir. Geçmiş zamanlardan günümüze popülerliğini kaybetmeden yoluna devam eden bu madeni uzun yıllarda kullanılmaya devam edilecek gibi gözükmekte.

Gümüş Ayarları Nelerdir?

Gümüş ayarları nelerdir diye incelediğinizde karşımıza pek çok ayar çıkmaktadır. Her alanda farklı farklı gümüş kullanılmaktadır. Her kullanılan gümüşün ayarı da birbirinden değişiklik göstermektedir.

Bu maden ayarında maddeler elde etmek amacı ile üretim aşamasında yapısal bazı değişiklikler yapılmaktadır. Bunun ilk sebebi tabi ki şekil vermeyi kolaylaştırmak içindir. Gümüş ayarları nedir diye soracak olursanız bu ayarlar yapılan eşyanın içerdiği bu madenin hangi oranlarda kullanıldığını göstermektedir.

Aslında uluslararası standartlar vardır ve ayarlar genellikle binlik sistem baz alınmaktadır. Binlik sistem 750, 800, 925, 950 ve 1000 gibi değerler ile gösterilmektedir.

Bu ayarların içinde en fazla kullanılan 925 ayardır. Bu değer içerisinde %92,5 gümüş olduğunu, %7,5 oranında ise bakır olduğunu göstermektedir. Sürekli duyduğumuz 1000 ayar ise içerisinde farklı element ve metal bulunmayan saf gümüş olarak belirtilmektedir. Yani bu değer gümüşün en saf halidir.

Bu madenin saf hali nazik bir yapıya sahiptir. Esnek ve yumuşak olduğu için pek dayanıklı değildir. Bu nedenle farklı alaşımlar ile karıştırılıp kolay şekil alması sağlanmaktadır.

Eğer bu maden ticari amaçlı kullanılacak ise 999 ile 1000 saflıkta olmalıdır.  Sertifikalı gümüşlerin ayarları ise 999’dur.

Gümüş Ayarı Nasıl Meydana Getirilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gümüşte de var olan ayar yapılan eşyanın içerisinde ne kadar gümüş kullanıldığının göstergesidir. Bu maden yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olduğu için birçok alaşım ile birleştirilmektedir. Bunun ilk sebebi kolay işlenmesini ve şekil almasını kolaylaştırmak içindir.

Takı ve mücevher üretiminde kullanılan ayar 925 ayardır. BU ayara “Sterling Silver” ismi verilmektedir. Bu ayarın içeriği %92,5 gümüş ile %7,5 bakırdan meydana gelmektedir. Avrupa ülkelerinde takı yapımında kullanılan ayar ise 950 ile 800 arasındadır. Örneğin bir takı 800 ayar ise takını içerisinde %80 gümüş %20 oranında bakır bulunmaktadır.

Ev eşyalarında kullanılan örneğin çatal ve kaşık gibi eşyalardaki ayar ise 900 ayardır.  Para yapımında da aynı ayar kullanılmaktadır.  Bu oranı içeriği de %90 gümüş ile %10 bakırdan oluşmaktadır. Bu eşyaların yapımında kullanılan ayar en az 750 olabilmektedir.

Silver Renk Nedir?

Silver renk nedir diye soracak olursanız adından da anlaşılacağı gibi İngilizce gümüş demektir. Bu da tabi ki gümüş rengi temsil etmektedir. Göz alıcı gümüş rengini temsil eden silver renk mutlaka hepimizin kulağına gelmiştir. Altın rengini temsil eden nasıl gold renk ise bu maden içinde silver terimi kullanılmaktadır.

gümüş renk

Gümüş Kaplama Nedir?

Gümüş kaplama da oldukça merak edilen işlemlerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi bu işlem üstü herhangi bir başka madde ile kaplı olan bir eşyanın üzerinin bu element ile kaplanması işlemidir.

Eski görüntüsünden eser kalmadan şık ve gösterişli bir hale bürünen eşya şık bir görüntüye kavuşmaktadır. Bu işlem çoğu zaman eşyayı güzelleştirmek amacı ile yapılırken kimi zamanda eşyayı korumak amacı ile yapılmaktadır. Kaplama işlemi gümüş siyanürlü yunaklarda elektroliz yolu ile yapılmaktadır. Bu işleme “gümüşleme” adı da verilmektedir.

Gümüş Doğada Nasıl Bulunur?


Gümüş doğada nasıl bulunur derseniz; doğa da tek başına bulunabileceği gibi birçok bileşen ile beraber de bulunabilmektedir. Bilindiği üzere altından sonra gelen bu element parlak rengi ile de oldukça dikkat çekmektedir.

Özellikle takı ve ev eşyası yapımında yoğun olarak tercih edilen bu maden element tablosunda Ag sembolü olarak yerini almaktadır.

Bu maden toprağın derinliklerinde yer alan bir madendir. İlk olarak da Nil Nehri havzasının kenarında bulunan toplumlar tarafından para olarak kullanılmıştır.

Bu maden doğada bileşik ve serbest olarak da bulunabilmektedir. Bu bileşenin en bilineni gümüş oksittir. Bu bileşen aşırı ısıya maruz kaldığı takdirde tamamen gümüşe dönüşmektedir.

gümüş

Doğada Gümüş Özellikleri  

Doğada gümüş özellikleri fiziksel ve kimyasal olarak yer almaktadır.  Bu madenin en önemli özelliği oksitlenmeye karşı büyük bir direniş göstermesidir. Diğer bilinen özellikleri aşağıda olduğu gibidir.

  • Bakır madeninden daha zor, altından ise daha kolay oksitlenmektedir.
  • Asitlere ve organik maddeye karşı dayanıklıdır.
  • Bu maden beyaz, parlak ve dövülebilen bir elementtir.
  • Işığı oldukça iyi yansıtır.
  • Element tablosundaki simgesi Ag’dir.

Gümüş Suyu Nedir? Faydaları ve Zararları

Gümüş suyu nedir faydaları ve zararları sorusu son dönemlerde oldukça merak edilmektedir. Alternatif tıpta kullanılan ve birçok şeye sayısız faydası bulunan gümüş suyu nedir sorusunun yanıtını bu yazımız ile öğrenebilirsiniz.

Bu su tamamen doğal bir karışımdır. Bu özelliği ile antibiyotiğe tercih edilmektedir. Antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğu anlarda ya da antibiyotiğin yetersiz kaldığı zamanlarda bu su yoğun olarak tercih edilmektedir.

Sayısız birçok hastalığa iyi gelen bu doğal karışım AIDS hastalığının tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Bu su tamamen doğal olduğu için herhangi bir yan etkiye de sahip değildir.  Bu sebeple metabolizma da herhangi bir hasara sebebiyet vermez. Bu su oral yolla alındığı takdirde altı dakika içinde etkisini göstermektedir.

Gümüş Suyu Faydaları ve Zararları

  • Uygulandığı bölgede kaşıntıya karşı iyileştirici etkisi vardır.
  • Yanık tedavisinde yarayı iyileştirir.
  • AIDS tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Sinüs enfeksiyonunun yayılmasını engelleyici özelliği vardır.
  • Antiseptik özelliği sayesinde mikroplara karşı iyi gelmektedir.
  • Kemik ve kas sistemine iyi gelmektedir.
  • Sivilcelere karşı iyileştirici etkisi vardır.

Gümüş suyu zararlarına gelince doğal bir karışım olduğu için hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Gümüş Suyu Neye İyi Gelir?

Gümüş suyu neye iyi gelir diye sorarsanız yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi antibakteriyeldir.  Bunun dışında yaraların ve cilt hastalıklarının iyileşmesine iyi gelmektedir. Bu sebeple sedef ve egzama hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Gümüş suyu neye iyi gelir derseniz özellikle gözde oluşan enfeksiyonlara karşı iyileştirici ve mikrop kırıcı etkisi vardır. Bunun dışında kulak enfeksiyonalarına da iyi gelmektedir. Ayrıca virüslere karşı etkilidir.

Gördüğünüz gibi bu yazımızda gümüş nedir? Gümüş ayarları nelerdir? Gümüş doğada nasıl bulunur? Gümüş suyu nedir faydaları ve zararları? Gümüş suyu neye iyi gelir? Ve doğada gümüş özellikleri gibi pek çok konuya değinmiş olduk. Böylece sizlerde merak ettiğiniz birçok sorunun cevaplarına ulaşmış oldunuz.

Elmas İş gümüş tasarım atölyesi olarak şık koleksiyonlarımızın yanı sıra bilgi veren blog yazılarımız ile sizlerle olmaya devam edeceğiz.

Elmas İş her anınızda hep yanınızda…

Yorum Yap